Popraw odporność i pokonaj raka

2012-02-06 3:00

Silny organizm skutecznie nas broni, również przed nowotworami. Ale o odporność warto troszczyć się też w trakcie leczenia raka. Dzięki temu skutki uboczne terapii nie są tak dokuczliwe, a szanse na pokonanie choroby rosną.

Niestety, często zaniedbujemy nasz organizm. A przecież większości schorzeń moglibyśmy uniknąć. Dotyczy to również nowotworów. Na wiele czynników, które mogą doprowadzić do rozwoju raka, mamy znaczący wpływ.

Aby nie dopuścić do raka

Co pomoże nam ustrzec się przed nowotworami? Nie tylko unikanie powszechnie już znanych czynników ryzyka (np. palenia papierosów, nadmiernego opalania, tłustego jedzenia czy zbyt dużej ilości soli i cukru w diecie), ale też wsłuchiwanie się w sygnały, jakie wysyła organizm. Często rutynowa wizyta u lekarza i wykonanie podstawowych badań pozwala wykryć chorobę, gdy jest ona jeszcze w uleczalnym stadium.

Równie ważna jest odporność organizmu. Najlepiej jeśli będziemy o nią dbać nie tylko jesienią czy wiosną, ale przez cały rok. W tym celu należy:
- dużo spacerować,
- nauczyć się zwalczać stres,
- wprowadzić do swojej diety więcej świeżych warzyw i owoców, a o tej porze roku kiszonek,
- po konsultacji z lekarzem wspomagać odporność odpowiednimi suplementami.

Jak wzmocnić się po terapii

O odporność warto dbać również w trakcie terapii. Choć chorzy na nowotwory leczeni są coraz nowocześniejszymi metodami, to nadal obciążają one organizm. Zwłaszcza chemio- i radioterapia są bardzo dokuczliwe. Na szczęście przed skutkami ubocznymi możemy się bronić. Jak? Przede wszystkim należy podnieść odporność, którą obniża leczenie chemiczne i radiologiczne. Silny organizm szybciej upora się z chorobą. We wzmocnieniu odporności pomoże dieta bogata w żelazo i kwas foliowy.

Najlepiej przyswajalne żelazo pochodzi z czerwonego mięsa, czyli wołowiny, oraz z mięsa indyczego. Ponadto znaleźć je można w:
- fasoli
- soi
- szpinaku
- zielonej sałacie
- ciemnym pieczywie
- suszonych owocach
- sardynkach i makrelach
- płatkach śniadaniowych.

Uwaga! Produkty bogate w żelazo należy spożywać w towarzystwie warzyw i owoców, w których dużo jest witaminy C (np. cytrusów czy kiszonek). Dlaczego? Wzmacnia ona przyswajalność żelaza.

Z kolei kwas foliowy w większych ilościach znajduje się w:
- soku pomarańczowym
- zielonych warzywach
- fasoli
- szparagach
- produktach pełnoziarnistych.

Uwaga! W trakcie leczenia warto sięgnąć po suplementy. O tym, w jakiej postaci je brać, powinien zadecydować lekarz.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki