Zachowaj wywar po obiedzie i podlej nim piwonie w ogrodzie jeszcze w maju, a obficie zakwitną
Piwonie zachwycają swoimi ogromnymi, pachnącymi kwiatami i bujnym ulistnieniem. Ich uprawa, choć wydaje się wymagająca, w rzeczywistości nie jest skomplikowana, a odpowiednia pielęgnacja zapewni obfite kwitnienie przez wiele lat. Kluczem do sukcesu jest wybór odpowiedniego stanowiska, regularne nawożenie i podlewanie. Spełniając ich potrzeby, piwonie odwdzięcza się nam pięknymi kwiatami, które będą cieszyć nasze oczy przez cały sezon. W maju warto wzmocnić roślinę, aby pobudzić ją do obfitego kwitnienia. Dlatego tak cenny będzie domowy nawóz do piwonii. Zachowaj wywar po obiedzie i podlej nim piwonie w swoim ogrodzie w maju. Szybko zobaczysz jak wyrastają nowe pąki królewskich kwiatów.
Domowy nawóz do piwonii na maj. Pobudzi kwitnienie i wzmocni roślinę
Przygotowanie domowego nawozu do piwonii jest banalnie proste. Wystarczy, że wykorzystasz do tego wywar po gotowaniu warzyw, na przykład ziemniaków. Woda po gotowaniu warzyw (ziemniaków, marchwi, buraków) zawiera cenne mikroelementy, które mogą korzystnie wpłynąć na rozwój piwonii. Pamiętaj, aby używać wody bez soli i innych przypraw. Ostudzoną wodą po gotowaniu warzyw podlewaj piwonie raz na 1-2 tygodnie, zamiast zwykłego podlewania. Taki domowy nawóz do piwonii dostarczy jej cennych składników odżywczych, które ją wzmocnią, a to z kolei przełoży się na obfite kwitnienie rośliny.
Jak dbać o piwonie w ogrodzie?
Piwonie to rośliny, które potrzebują delikatnie zacienionego i osłoniętego od wiatru miejsca w ogródku. Wczesną wiosną należy usunąć uschnięte pędy. Warto mieć na uwadze fakt, że piwonie są wyjątkowo podatne na szarą pleśń, która atakuje ich liście. To rośliny, które nie lubią wyjałowionej gleby, dlatego lepiej sądzić ją w miejscach, gdzie wcześniej nie rosły żadne byliny. W przeciwnym wypadku trzeba pamiętać, aby regularnie nawozić roślinę
