Po zjedzeniu deseru zakop przy krzaczkach malin, a one szalenie zasypią się owocami
Uprawa malin w ogrodzie staje się coraz popularniejsza w Polsce. W końcu każdy z nas pragnie mieć choć przez chwilę dostęp do świeżych i przepysznych owoców prosto z krzaczka. Zapewniając krzewom odpowiednie warunki i odżywienie możemy skutecznie zwiększyć ilość plonów i sprawić, że maliny będą bardzo słodkie. Oczywiście oprócz cennego dla malin nasłonecznienia, żyznej gleby, czy nawodnienia, nie możemy zapominać o stosowaniu nawozu do malin. W okresie owocowania szczególnie ważny jest potas, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju owoców, ich słodkiego smaku i intensywnego koloru. Dlatego zastosuj ten naturalny nawóz do malin na owocowanie, który będzie wspierać wytwarzanie przez krzewy soczystych i słodkich owoców. Po zjedzeniu deseru zakop ten odpad przy krzaczkach malin, a wkrótce zauważysz jak zasypują się owocami.
Naturalny nawóz do malin. Jak go przygotować i stosować?
Ten naturalny nawóz do malin, który znakomicie wzmocni owocowanie krzewów przygotujesz ze skórek po bananie. Wystarczy, że zachowasz odpady po zjedzeniu banana i pokroisz je na mniejsze kawałki. Następnie zakop skórki w okolicy krzewów malin tak na głębokości 10-15 cm w ziemi. Rozkładające się skórki będą stopniowo uwalniać potas do gleby. Takie regularne nawożenie domowymi sposobami, w połączeniu z odpowiednią pielęgnacją, to klucz do obfitych i słodkich plonów malin.
Pielęgnacja malin w ogrodzie. Jak je uprawiać, aby owocowały jak szalone?
Maliny, jak każda roślina, mają swoje preferencje i upodobania, które, jeśli spełnione, odwdzięczają się obfitymi i smacznymi plonami. Krzewy wprost uwielbiają słoneczne stanowiska, które zapewniają im odpowiednią ilość energii do wzrostu i rozwoju. Im więcej słońca, tym słodsze i bardziej aromatyczne owoce. Najlepiej rosną na glebach żyznych, próchnicznych, przepuszczalnych i lekko kwaśnych (pH 6,0-6,5). Bardzo ważne jest podlewanie krzewów, zwłaszcza w okresie suszy. I nie zapominaj o cięciu malin, które stymuluje ich wzrost, poprawia dostęp światła i powietrza do owoców oraz zapobiega chorobom.