Odkąd zaczęłam to robić, moje życie stało się lepsze. Palenie liści laurowych
Są bogactwem wielu witamin i minerałów. Poprawiają trawienie, a także mogą redukować poziom cukru we krwi. Liście laurowe w polskiej kuchni są nieodzownym element wielu potraw. Najczęściej dodajemy je do zup i sosów. Mało osób wie, że liście laurowe to nie tylko doskonały aromat i lepszy smak. Wawrzyn ma także działanie antyseptyczne, przeciwzapalne oraz przeciwbólowe. W ostatnim czasie coraz większą popularnością cieszą się domowe kadzidła na bazie liści laurowych. Palenie wawrzynu nie tylko doskonale oczyszcza powietrze i sprawia, że unosi się przyjemny aromat, ale także ma szereg prozdrowotnych właściwości.
Palenie liści laurowych w formie kadzidła pozytywnie wpływa na relacje z innymi. Aromat spalanego wawrzyny redukuje poziom stresu oraz niweluje napięcia. Koi nerwy i wprowadzą zrelaksowaną atmosferę. Dodatkowo liście laurowe wydzielają olejki eteryczne, które korzystnie wpływają na górne drogi oddechowe. Odkąd zaczęłam raz w tygodniu palić liście laurowe to powietrze w domu stało się przyjemniejsze, a domownicy potrafią się uspokoić i zrelaksować po ciężkim dniu pracy.
Liście laurowe sprawdzą się w okresie wiosenno-letnim. Tlące się liście uwalniają olejki eteryczne takie jak eugenol i mircen, które odstraszają komary, muchy i inne owady.
Jak przygotować domowe kadzidła z liści laurowych?
Do domowych kadzideł najczęściej wykorzystuje się suszone liście laurowe. Choć palą się one szybciej to uwalniają więcej olejków eterycznych. Wystarczy, że weźmiesz kilka listków suszonego wawrzynu i podpalisz na końcu. Możesz przez chwilę wdychać tlący się aromat, a następnie włożyć liście do popielniczki. W ten sposób domowe kadzidło dopali się do końca, a ty nie poparzysz dłoni.
