Wypoczynek nad Bałtykiem może być niebezpieczny. Eksperci ostrzegają przed bakteriami

Coraz więcej osób decyduje się na wakacje nad polskim morzem. Ciepła woda, piaszczyste plaże i morskie kąpiele kuszą turystów z całego kraju, lecz tegoroczny sezon niesie ze sobą także nowe zagrożenie, o którym głośno zrobiło się w europejskich mediach. Eksperci ostrzegają, że Bałtyk zmienia się szybciej, niż myślimy.

Bałtyk. Czerwona flaga, parawan osłaniajacy ciało topielca i... turyści łapiący fale. Ratownicy w szoku

i

Autor: pixabay.com, CC0 jochemy/ Archiwum prywatne
Super Express Google News

Gdzie na wakacje 2025? Polacy tłumnie ruszyli nad Bałtyk

Morze Bałtyckie od lat jest jednym z najchętniej wybieranych kierunków letniego wypoczynku w Polsce. Co roku przyciąga miliony turystów spragnionych słońca, plaży i orzeźwiającej kąpieli. Turyści odwiedzają dobrze wszystkim znane lokalizacje takie jak m.in. Mielno, Kołobrzeg czy Darłowo. Co ważne jednak w cieniu pięknych widoków i wakacyjnej beztroski pojawia się coraz częściej temat, który budzi niepokój wśród specjalistów: zagrożenie mikrobiologiczne wynikające z ocieplenia klimatu. 

Alarmujące dane. Wypoczynek nad Bałtykiem coraz bardziej ryzykowny

Letni wypoczynek nad Bałtykiem może nieść ze sobą nie tylko relaks i morską bryzę, ale także realne zagrożenie dla zdrowia. Jak ostrzegają niemieckie media oraz Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC), Morze Bałtyckie zostało uznane za region ryzyka ze względu na wzrost zakażeń przecinkowcami (bakteriami z rodzaju Vibrio). Ich obecność w przybrzeżnych wodach to efekt postępującego ocieplenia klimatu.

Ciepłe wody Bałtyku sprzyjają bakteriom

Zgodnie z informacjami podanymi na portalu wydarzenia.interia.pl, przecinkowce to bakterie naturalnie występujące w wodach o niewielkim zasoleniu – takich jak przybrzeżne rejony Bałtyku, gdzie miesza się woda słona i słodka. Zmiany klimatu i wzrost temperatury wód tworzą idealne warunki do ich namnażania. Według danych ECDC problem nie dotyczy tylko Bałtyku, bowiem przecinkowce coraz częściej pojawiają się także w Morzu Północnym czy na zamkniętych kąpieliskach w Europie.

Do zakażenia dochodzi najczęściej na dwa sposoby:

  • przez spożycie surowych lub niedogotowanych owoców morza (np. ostryg, krewetek)
  • przez kontakt z zakażoną wodą, szczególnie groźny, gdy mamy nawet niewielkie rany, zadrapania czy niezagojone przekłucia.

Najbardziej narażone są osoby z osłabionym układem odpornościowym, przewlekłymi chorobami (np. wątroby), seniorzy oraz dzieci. W ich przypadku infekcja może prowadzić do poważnych powikłań: sepsy, zakażenia krwi, a nawet martwicy tkanek, która wymaga amputacji.

Dalsza część artykułu znajduje się pod galerią.

Tutaj słońce świeci przez ponad 1900 godzin w roku. "Wyspa Słońca" nad Bałtykiem

Jak się chronić przed przecinkowcami? Proste zasady ECDC

Aby zmniejszyć ryzyko zakażenia przecinkowcami należy:

  • Unikać spożycia surowych owoców morza, zwłaszcza latem
  • Nie kąpać się z otwartymi ranami, zadrapaniami lub świeżymi przekłuciami
  • Po kąpieli w morzu, sprawdzić ciało - jeśli wystąpią objawy infekcji skontaktuj się z lekarzem.
Sonda
Lubisz wczasy nad Bałtykiem?

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki