Groźna bakteria w mrożonych warzywach! Na świecie zmarło 9 osób. Polski GIS wydał komunikat

i

Autor: Pixabay Groźna bakteria w mrożonych warzywach! Na świecie zmarło 9 osób. Polski GIS wydał komunikat

Groźna bakteria w mrożonych warzywach! Na świecie zmarło 9 osób. Polski GIS wydał komunikat

2018-07-10 14:46

Mowa o bakterii Listeria monocytogenes. Łącznie odnotowano minimum 47 przypadków zachorowań. Jak się przed tym ustrzec?

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przez niebezpieczną bakterią, której występowanie odnotowano w mrożonych warzywach, w tym kukurydzy. Mowa o zatruciach listeriozą. To rzadka, ale bardzo poważna choroba, która jest groźna zwłaszcza dla osób o obniżonej odporności, osób starszych, kobiet w ciąży i niemowląt.

>>> Znaleziono nowe ślady węża! "Nie zbliżać się i brać nogi za pas!" [AUDIO]

W kilku krajach odnotowano ogniska choroby. Pojawiły się również pierwsze przypadki śmiertelne. Najczęstszą formą zakażenia jest posocznica liseriozowa, w następnej kolejności zapalenie opon mózgowych i mózgu.

Jak uniknąć zachorowania? GIS przypomina, że większość mrożonych warzyw przed spożyciem trzeba ugotować, nawet, jeśli dodajemy je do sałatek, produktów typu smoothie czy dipów.

Zobacz również: Pomylił basen z toaletą... Odkryty basen w Powsinie zamknięty do odwołania!

Zobacz To Wideo:

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki