ZIELONY CERTYFIKAT

2012-11-09 1:00

Niektórzy producenci używają chwytów marketingowych i opisują swoje produkty określeniami typu: prosto od chłopa, naturalne, bez konserwantów, z najczystszych terenów Polski. Nie jest to ekożywność! Prawdziwa żywność ekologiczna jest certyfikowana. To znaczy, że do jej uprawy stosuje się tylko środki naturalne, nie przetworzone technologicznie i że produkcja jest objęta unijnym systemem kontroli.

Co roku kontrola

Gwarancją wiarygodności producentów i produktów ekologicznych jest kontrola sposobu produkcji prowadzona przez jednostki certyfikujące upoważnione przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, nadzorowane przez Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych (IJ HARS).

Kontroli tej co roku podlegają: dokumentacja produkcji oraz wszystkie obiekty gospodarcze związane z produkcją ekologiczną. Pełnozakresowa kontrola w gospodarstwach i przetwórniach odbywa się co najmniej raz w roku. Jeśli wymogi ekologicznej produkcji są spełnione, producenci otrzymują certyfikat, który może być rok rocznie odnawiany po pozytywnym przejściu kontroli.

Katarzyna Radzio – koordynator programu „Aktywnie po zdrowie”

Aby upewnić się, że produkt jest ekologiczny, poszukajmy na etykiecie wyróżnika żywności ekologicznej, jakim jest znak graficzny wprowadzony na mocy regulacji prawnej Unii Europejskiej, czyli unijne logo. Nowe logo weszło w życie 1 lipca 2010. By jednak nie spowodować perturbacji na rynku, przewidziano 2-letni okres przejściowy do 1 lipca 2012, w którym dozwolone było zarówno stare, jak i nowe oznakowanie ekoproduktów.

Biorąc w sklepie do ręki produkt oznaczony w taki właśnie sposób, możemy być pewni, że jest to naprawdę ekologiczna żywność.



Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Najnowsze artykuły