Opole. "W sobotę to miasto nie zaśnie!" Które knajpy, bary i puby otwarte od 15 maja? [ZDJĘCIA]

2021-05-14 16:30 Michał Górecki
Opole gotowe na otwarcie barów! Gdzie w sobotę na piwo? Które puby będą otwarte?
Autor: mat.prasowe Opole gotowe na otwarcie barów! Gdzie w sobotę na piwo? Które puby będą otwarte w Opolu?

Opole gotowe na wielki powrót barów! Przez blisko siedem miesięcy perspektywa spędzenia wieczoru "na mieście" wiązała się jedynie ze spacerami, szybkimi zakupami, ewentualnie zamówieniem ulubionego jedzenia na wynos. Już w sobotę 15 maja nastąpi prawdopodobnie największa zmiana od czasu wprowadzenia w Polsce lockdown'u i kolejnych obostrzeń epidemicznych. Ten weekend cała masa opolan spędzi w piwnych ogródkach. Lokalni restauratorzy zdradzają kulisy w rozmowie z se.pl.

Spis treści

  1. Wielkie otwarcie ogródków piwnych
  2. Opole gotowe na spragnione tłumy. Które bary otwarte od soboty 15 maja?

Wielkie otwarcie ogródków piwnych

Odliczanie wreszcie dobiega końca, w sobotę 15 maja, zgodnie z harmonogramem luzowania obostrzeń, ogródki piwne zostają otwarte. Przypomnijmy: od 1 maja w Polsce rozpoczęło się przywracanie różnych gałęzi gospodarki. Od początku miesiąca zdążył już "wrócić" sport na krytych obiektach, galerie sztuki, muzea, handel, czy edukacja.

Opole gotowe na spragnione tłumy. Które bary otwarte od soboty 15 maja?

- W sobotę to miasto nie zaśnie - przekonują mieszkańcy w mediach społecznościowych. Powiększone ogródki, małe remonty, często wymiana barowej załogi. W opolskich restauracjach i pubach trwają jeszcze ostatnie przymiarki. Sprawdziliśmy, jak wyglądają przygotowania do przyjęcia spragnionych tłumów w kilku najpopularniejszych.

WESTERN TORTILLA: "Zapraszamy, ugościmy Was jak najlepiej i jak najbezpieczniej potrafimy"

Bar Western Tortilla już 7 maja odliczał ostatnie dni do wielkiego powrotu "Już nie możemy się doczekać, żeby w końcu móc Was ugościć" - zapowiedziano w mediach społecznościowych. O szczegółach opowiedział nam właściciel, Wojciech Olejnik.

- W pierwszy weekend spodziewamy się nawału ludzi. W tej chwili stawiamy i wykańczamy ogródek, w nowych, epidemicznych zasadach spokojnie zmieścimy kilkanaście osób. U nas zaletą jest m.in. to, że zamówione dania można wziąć ze sobą na wynos, bo zaraz obok jest Rynek i sporo miejsca - komentuje.

W opolskim "Westernie" zamówienia składamy przy barze, pracownicy wyposażeni w maseczki będą dezynfekować stoliki, a goście bez problemu znajdą płyn dezynfekujący. 

Tak naprawdę zapraszamy chyba w ogóle do lokali. Wsparcie klientów po takim roku jest nam wszystkim potrzebne. Zapraszamy, ugościmy Was jak najlepiej i jak najbezpieczniej potrafimy

Zobacz też: Czekaliście na otwarcie restauracji? Będą kolejki. „Trzykrotny wzrost liczby klientów”

PUB MASKA LABORATORIUM: "Jesteśmy otwarci do 1.00 w nocy, ale nie będziemy nikogo wyganiać"

Napięcie i radość także w opolskiej "Masce". Po trudnym lockdownie, pub kompletuje jeszcze swoją załogę, jak zdradziła Ruslana Nahorna, menadżerka lokalu, brakuje jeszcze czterech barmanów: po dwóch na jeden bar.

Niemniej, Pub Maska-Laboratorium deklaruje pełną gotowość. Na zewnątrz czeka już ogródek piwny, który w warunkach covidowych pomieści do 30 osób. Dla klientów w kilku miejscach dostępny będzie płyn do dezynfekcji, a kelnerzy i kelnerki odbiorą zamówienia przy stolikach.

- Jesteśmy otwarci od 10.00 do 1.00 w nocy, ale jeżeli ludzie będą chętni zostać, na pewno ich nie wygonimy. Większość z nas nie wychodziła nigdzie od pół roku, mam nadzieję, że gości będzie dużo. Pogoda zapowiada się różnie, ale jesteśmy przygotowani, mamy kocyki, parasole... - przekonuje menadżerka.

Kofeina 2.0: "Zmieścimy ok. 60 osób"

Kofeina rozbudowała swój taras, w warunkach covidowych od soboty zmieści w okolicach nawet 60 osób. Szczegóły zdradziła menadżerka lokalu.

Teraz będziemy mieć znacznie większą powierzchnię na przyjęcie gości. Na zewnątrz standardowo znajdziecie kofeinowe leżaki, które są hitem. Jesteśmy nieco ograniczeni przez obowiązek zachowania odległości ale licząc stary i nowy podest, myślę, że zmieścimy do 60 osób. Wszystko rozstawiamy już dzisiaj, pilnując wszystkich wytycznych

Jak zaznacza menadżerka Kofeiny, niemal 3/4 pracowników to nowa, świeża krew. - Zaangażowanie nowych osób jest na maksymalnym poziomie, zresztą część "starej ekipy" też została - dodaje.

Rośnie opolskie CUP. Kiedy przeprowadzka urzędników do nowego ratusza?