Dziadziuś mówił, że ten nawóz podwaja plony papryki. Wyjaśniamy, jak go przygotować

2025-07-20 12:36

Marzysz o obfitych plonach papryki, ale nie wiesz, jak wzmocnić i odżywić krzewy? Wszystko dokładnie Ci wyjaśnimy? Lipiec to idealny miesiąc, aby odpowiednio pielęgnować i nawozić paprykę. Dzięki tym zabiegom krzaczki podwoją swoje owocowanie, a papryka będzie idealnie chrupiąca i soczysta.

Papryka

i

Autor: Shutterstock Papryka

Domowy nawóz do papryki. Dziadek zdradził mi swój przepis i korzystam z niego już od lat

Uprawa papryki nie jest trudna i wystarcz kilka ogrodniczych zasad, aby cieszyć się obfitymi plonami. Papryka w Polsce owocuje najczęściej pod koniec lipca lub na początku sierpnia i to właśnie w tym okresie warto zastosować nawozy wzmacniające. W szczycie sezonu wegetacyjnego papryki potrzebne jest obfite podlewanie Ważne, aby strumień wody kierować bezpośrednio na korzenie, a nie na liście i owoce. Bardzo ważnym zabiegiem pielęgnacyjnym papryki jest formowanie krzaczków. Polega ono na usuwaniu mniejszych pędów. Ogrodnicy wskazują, że należy zostawić średnio 3 najsilniejsze pędy. Przerzedzanie rośliny wzmocni owocowanie.

Lipiec to także idealny czas na zastosowanie nawozów wzmacniających. Owoce papryki pobierają bardzo dużo substancji odżywczych i potrzebują regularnego nawożenia. W szczycie sezonu unikaj nawozów z azotem, który może niepotrzebnie wpłynąć na rozwój liści i wydłużyć okres owocowania. W tym czasie skup się na odżywkach bogatych w potas oraz fosfor. Wspierają one procesy kwitnienia oraz mają bezpośredni wpływ na owocowania. Dziadziuś na swojej działce zawsze miał duże papryki, które bujnie owocowały. Mówił, że sekretem jest sukcesu jest odżywka z pokrzywy Zbierał duże wiadro świeżej pokrzywy i zalewą wodą. Całość odstawiał w ciemnie i chłodne miejsca na dwa tygodnie. W tym czasie codziennie mieszał i sprawdzał proces fermentacji. Po około dwóch tygodniach odżywka była gotowa od użycia. Rozcieńczał ją z wodą w proporcjach 1:10 i podlewał krzaczki papryki przez cały okres owocowania.

Ekologiczny oprysk, który wzmocni paprykę i ochroni przed szkodnikami oraz chorobami

Obfite deszcze i wilgoć sprawiają, że rośliny narażone są na choroby grzybowe. W takim okrasie dziadek stosował naturalny oprysk wzmacniający paprykę. Była to mieszanka tłustego mleka oraz jodyny. Takie połączenie świetnie wzmacniało owocowanie krzewów, a tym samym chroniło je przed chorobami. Mleko dostarcza białka i wzmacnia odporność, zaś jodyna ma działanie grzybobójcze i eliminuje pierwsze zarodniki grzybów. Do przygotowania naturalnego oprysku wzmacniającego paprykę potrzebujesz wymieszać 10 litrów wody, 1 litr tłustego, krowiego mleka oraz 15 kropli jodyny. Całość wymieszaj i raz w tygodniu pryskaj obficie krzewy papryki.

Super Express Google News
Quiz: Owoc czy warzywo? Rozwiąż szybki test i sprawdź, czy wiesz, co jesz
Pytanie 1 z 10
Na początek prosta sprawa. Banan to:
Nosel wkręca
Zabiegi w beczce

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki