Przez ten błąd Polkom nie wychodzi pieczenie ciasta. Ile sody oczyszczonej dodać zamiast proszku do pieczenia? Zapamiętaj tę proporcję, a ciasta będą mięciutkie

2025-08-17 4:56

Jak zastąpić proszek do pieczenia sodą oczyszczoną? Ta alternatywa staje się coraz popularniejsza. Okazuje się bowiem, ze soda oczyszczona działa bardzo podobnie jak proszek do pieczenia i jest bezpieczna podczas wypieków. Sprawdź, jak prawidłowo dodawać sodę oczyszczoną do ciasta, aby wypieki zawsze były udane.

Ciasto drożdżowe

i

Autor: Shutterstock Ciasto drożdżowe
  • Dowiedz się, dlaczego soda oczyszczona to świetna alternatywa dla proszku do pieczenia i jak wpływa na wypieki.
  • Poznaj kluczową zasadę proporcji: sody użyj czterokrotnie mniej niż proszku do pieczenia, łącząc ją z kwasowymi składnikami.
  • Odkryj trzy inne sposoby na puszyste ciasta, gdy zabraknie Ci proszku do pieczenia.

Ile sody oczyszczonej zamiast proszku do pieczenia? Ważne propozycje, które musisz zapamiętać.

Soda oczyszczona to świetna alternatywa dla proszku do pieczenia. Oba te produkty działają spulchniająco podczas wypieków. Dzięki temu przygotowane wypieki są puszyste i mięciutkie. W ostatnim czasie coraz więcej osób rezygnuje z proszku do pieczenia. Może ona bowiem działać drażniąco na układ trawienny, a niektórzy czują się po nim ciężko. Soda oczyszczona to także świetna alternatywa w sytuacjach, gdy nie masz w domu proszku do pieczenia. Jest ona również ceniona z uwagi na swoje dodatkowe właściwości. Soda oczyszczona dodana do ciasta czekoladowego świetnie podbija jego smak oraz kolor.

Warto wiedzieć, ze soda oczyszczona dodana do ciasta zamiast proszku pieczenia najlepiej zadziała z produktem kwasowym. Dodaj do ciasta jogurt, miód lub sok z cytryny. W ten sposób wytworzą się pęcherzyki dwutlenku węgla, które zadziałają jak spulchniacz.

Czy sody oczyszczonej dodaję się tyle samo, ile proszku do pieczenia? Aby wypiek wyszedł prawidłowo ważne są proporcję. Soda oczyszczona jest silniejszym spulchniaczem i zawsze należy używać jej mniej. Kucharze wskazują, że sody oczyszczonej należy użyć 4 razy mniej niż proszku do pieczenia. Przykładowo, jeżeli w przepisie należy użyć 4 łyżeczki proszku do pieczenia, to sody oczyszczonej wystarczy tylko pół łyżeczki.

Co zamiast proszku do pieczenia do ciasta? 3 alternatywy

  • Drożdże piekarskie - to najpopularniejszy sposób na zastąpienie proszku do pieczenia. Warto jednak wiedzieć, że drożdże mogą wpłynąć na smak wypieków, a przed ich użyciem muszą odpowiednio wyrosnąć.
  • Kwas chlebowy - zakwas chlebowy dodaje się do ciasta wraz z sodą oczyszczoną. Takie połączenie sprawi, ze ciasto będzie bardziej wilgotne i zakwaszone. Sposób ten świetnie sprawdza się podczas wypiekania pizzy.
  • Woda gazowana - to nieco mniej znany sposób. Dwutlenek węgla zawarty w gazowanej wodzie rewelacyjnie spulchni ciasta, nie zmieniając jego smaku. Eksperci polecają ten sposób do wypieków naleśników oraz racuchów.
Super Express Google News
Quiz z polskich przysłów. Polacy często je mylą, a Twoja babcia ma je w jednym paluszku
Pytanie 1 z 10
Kto, według przysłowia, kołysze dzieci bogatemu?

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki