Wlej do czajnika elektrycznego i zagotuj. Usuwa kamień oraz zacieki
W Polsce w wielu gospodarstwach domowych jest problem tak zwanej twardej wody. To nic innego jak wysoka zawartość rozpuszczonych minerałów, głównie jonów wapnia i magnezu, w wodzie. Twarda woda może wpływać na codzienne życie. Wytrącający się z wapnia i magnezu osad zbiera się na elementach mających regularny dostęp do wody. Popularny kamień osadza się w kuchni, łazience, a nawet na praniu. Duże złogi kamienia nie tylko wyglądają bardzo nieestetycznie, ale mogą także prowadzić do wielu awarii. W przypadku czajnika elektrycznego kamień może blokować dysze oraz prowadzić do poważnych uszkodzeń grzałki. Dodatkowo kamień podczas gotowania wody może się kruszyć, pękać i trafiać do przygotowywanego napoju.
Domowy sposób na czyszczenie czajnika elektrycznego. Bez octu i kwasku cytrynowego
Aby czajnik elektryczny przez długi czas wyglądał jak nowy i nie był narażony na awarie należy o niego dokładnie dbać. Jedną z czynnością, którą należy wykonywać jest czyszczenie czajnika elektrycznego. Samo przetarcie wodą i płynem do naczyń jednak na niewiele się zda. Do czyszczenia czajnika należy sięgnąć po środki, które rozpuszczą osady i złogi kamienia. Wśród domowych sposobów najczęściej polecany jest biały ocet lub kwasek cytrynowy. Obie te rzeczy posiadają kwasową formułę, która świetnie rozpuszcza kamień. Ocet ma jednak drażniący, nieprzyjemny zapach, który dla wielu może do dyskredytować podczas czyszczenia czajnika. Okazuje się, że jest jeszcze jeden domowy sposób, który działa podobnie, ale jest o wiele delikatniejszy w zapachy. Chodzi o wodę z kiszonych ogórków. Ma ona bardzo podobne właściwości, jak ocet i kwasek cytrynowy. Jest ona naturalnym źródłem kwasu mlekowego, który pomaga rozpuszczać trudne zabrudzenia. W sumie woda z ogórków usunie osady wapienne, a dodatkowo ma działanie przeciwbakteryjne, dzięki czemu czajnik elektryczny pozostanie idealnie czysty. Wystarczy wlać do czajnika wodę po ogórkach na około połowę pojemności naczynia. Następnie całość zagotować. W razie potrzeby czynność powtórzyć kilkukrotnie.