Rodzina

i

Autor: NAC

Kulinarny wehikuł czasu

Pamiętasz ten napój? W PRL-u królował na stołach w każdą niedzielę

2025-04-11 12:50

Pamiętasz smak dzieciństwa, który kojarzy się z czasami PRL-u? Wiele potraw i produktów spożywczych, które królowały na ówczesnych stołach, dziś odeszło w zapomnienie. Idealnym tego przykładem może być napój, który przed laty serwowano do niedzielnych obiadów. Dziś mało kto o nim pamięta.

Super Express Google News

Spis treści

  1. Smaki PRL-u. Co królowało na stołach w czasach komuny?
  2. Ten napój królował w PRL-u! Dlaczego zniknął z naszych stołów?
  3. Dlaczego smaki PRL-u odeszły w zapomnienie?

Smaki PRL-u. Co królowało na stołach w czasach komuny?

W czasach Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej kiedy dostępność towarów była ograniczona, polska kuchnia rozkwitała kreatywnością. Z dostępnych składników powstawały pomysłowe i sycące dania. Jednym z kulinarnych symboli tamtej epoki był chleb ze smalcem i ogórkiem kiszonym - prosty, a zarazem niezwykle smaczny klasyk do dziś przywołuje wspomnienia. Królestwo ziemniaka również miało swoje złote lata - kartoflanka, pyzy, kopytka i placki ziemniaczane regularnie gościły na stołach. Ziemniaki, jako tani i łatwo dostępny składnik, stanowiły fundament wielu posiłków.

Dalsza część artykułu znajduje się pod galerią.

Co jedzono w PRL-u? Poznaj obrzydliwe smaki tamtej epoki

Ten napój królował w PRL-u! Dlaczego zniknął z naszych stołów?

Wśród przygotowywanych potraw w PRL-u nie mogło zabraknąć napojów. Obok wody i naparów z ziół, takich jak mięta czy rumianek, na polskich stołach królował także kompot, przygotowywany z sezonowych owoców. Dziś, wraz z upływem czasu jego popularność wyraźnie zmalała i rzadko można go spotkać jako dodatek do obiadu czy podczas rodzinnych uroczystości. Współcześnie społeczeństwo wybiera raczej gotowe soki ze sklepów, zapominając o kultowych polskich napojach, które w przeszłości były poniekąd rarytasem.

Dlaczego smaki PRL-u odeszły w zapomnienie?

Upadek PRL-u i otwarcie granic sprawiły, że na polski rynek trafiły nowe produkty oraz smaki. Polacy zaczęli więc eksperymentować z kuchniami świata, a zarówno tradycyjne dania PRL-u, jak i napoje odeszły w zapomnienie. Ponadto zmienił się styl życia i sposób odżywiania, coraz więcej osób stawia na szybkie i łatwe w przygotowaniu posiłki, a tradycyjne dania - jak wiadomo - wymagają więcej czasu i pracy.

Kultowe napoje PRL-u. Oranżada i Polo Cockta były hitem!

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki