KUCHNIA

Choć od lat gości w polskich kuchniach i trafia do wielu tradycyjnych potraw, mało kto zdaje sobie sprawę, że w pewnych warunkach może stanowić realne zagrożenie dla zdrowia. Nasiona tej popularnej r…

dodano 20-11-2025

Naleśniki z serem to klasyk z barów mlecznych, ale i domowych obiadów lub śniadań. Jednak naleśnik naleśnikowi nierówny. Poza tym nawet najlepsze i najdelikatniejsze ciasto z lekko chrupiącymi brzega…

dodano 13-9-2025

Kuchnia podlega modzie, a smaki z całego świata się mieszają. Młode pokolenie coraz chętniej sięga po zagraniczne przepisy i wykorzystuje mniej znane produkty w swojej kuchni. W ostatnim czasie coraz…

dodano 1-9-2025

Żeby szybko i skutecznie wyczyścić blachę z piekarnika nie trzeba sięgać po agresywne, chemiczne środki ze sklepu. Zapieczony tłuszcz, przypalone kawałki ciasta i inne składnik dań, które przyrządzas…

dodano 29-8-2025

Co zrobić, żeby zagęścić sos i nie popsuć jego smaku? Jest kilka sposobów na przygotowanie idealnego sosu i nieważne, czy to sos pomidorowy, pieczeniowy czy jakikolwiek inny. Oto kilka sposobów zagęs…

dodano 28-8-2025

Ziemniaki są podstawą obiadu w wielu polskich domach. I choć często powtarzamy „mięsko zjedz, ziemniaczki zostaw”, to bez tych bulw nie byłoby mnóstwa dań. Jednak, żeby ziemniaki były smaczne, ważne …

dodano 21-8-2025

Mycie płytek kuchennych często wydaje nam się sporym wyzwanie. Plamy z tłuszczu czy tryskającego jedzenia podczas przecierania ściereczką, rozmazują się, tworząc nieestetyczne smugi. Dlatego, zanim z…

dodano 20-5-2025

W czasach PRL-u brak produktów sprawiał, że w kuchni gospodynie oraz gospodarze mogli wykazać się kreatywnością, która dziś przez wielu jest poddawana krytyce. Okazuje się bowiem, że niektóre desery …

dodano 27-2-2025

Na kulinarnej mapie Warszawy pojawia się nowe, wyjątkowe miejsce dla miłośników orientalnych smaków. Przy ulicy Żelaznej 58/62 otwiera się restauracja VIWOK 58 – prawdziwa perełka dla wszystkich, któ…

dodano 20-2-2025

Choć dziś budzą odrazę, to przed laty, a w szczególności w okresie PRL-u dania takie jak chleb z cukrem, galareta czy zupa owocowa były wyczekiwanym rarytasem. Owym specjałom daleko było do delikates…

dodano 6-12-2024

Naleśniki to potrawa, która prawdopodobnie była znana już w starożytności. W momencie, kiedy dostępne były takie składniki jak: jajka, mąka i mleko. Właściwie tyle wystarczy, by przygotować ciasto na…

dodano 26-10-2024

Pierwsza w Polsce książka z przepisami do Air Fryera. Sto autorskich pomysłów na wyjątkowe i łatwe do przygotowania dania znanego dziennikarza kulinarnego Pawła Lorocha, opatrzonych zdjęciami, anegdo…

dodano 11-10-2024

Kuchnia to nie jest ulubione miejsce Joanny Senyszyn. Była posłanka Lewicy nie kryje się z tym, że gotowaniem na co dzień jest na bakier. Ale tym razem jednak polityczka zrobiła wyjątek i z ochotą po…

dodano 22-5-2024

Gotować nie każdy lubi, ale dobrze zjeść – kochają wszyscy. A polityk – też człowiek i dobrze zjeść potrafi. Zapytaliśmy parlamentarzystów w Sejmie – o ich ulubione dania, popisowe potrawy oraz najba…

dodano 20-2-2024

Większość tych przyborów i urządzeń znajduje się naszych kuchniach. Niektórych używamy codziennie, innych trochę rzadziej. Tym razem jednak nie będziemy zastanawiać się nad ich zastosowaniem, lecz zr…

dodano 4-11-2023

Jak pozbyć się muszek owocówek raz na zawsze? Owoce i warzywa, które najczęściej trzymamy w kuchni są pożywką dla owocówek, które są wyjątkowo natrętnymi owadami. Choć wypędzenie ich może wydawać się…

dodano 4-9-2023

Robert Makłowicz to dla wielu Polaków kulinarny autorytet. Szczególnie jeśli chodzi o kuchnię węgierską. Dziennikarz lata temu planował nawet kopić dom na Węgrzech (ostatecznie wybrał Chorwację). W s…

dodano 31-7-2023

Podróżując po różnych zakątkach świata, warto próbować lokalnych przysmaków, które po powrocie będą budzić miłe wspomnienia. Skąd pochodzi risotto? Gdzie zjeść leczo? Co to jest pho? To tylko 3 z 10 …

dodano 21-7-2023

Bób można przygotować na mnóstwo sposobów, jednak podstawą większości przepisów są ugotowane ziarna. Zatem jak ugotować bób, by był smaczny i zachował jak najwięcej właściwości zdrowotnych? Jest kilk…

dodano 6-7-2023

Wczesne ziemniaki pojawiają się w sklepach i na straganach już w maju. Choć na krajowe przyjdzie nam jeszcze poczekać, to spragnieni młodych kartofelków chętnie sięgamy także po te z Egiptu lub Cypru…

dodano 11-5-2023

Są odpowiedzialni za całość organizacji działań w kuchni, regularnie opracowywują karty dań, przydzielają pozostałym pracownikom różne obowiązki, koordynują zaopatrzenie i dobierają jakościowe produk…

dodano 19-10-2022