PRZEPIS

Placki ziemniaczane to klasyk polskiej kuchni, który nigdy nie wychodzi z mody. Złociste, chrupiące i aromatyczne, można je podawać na słono lub na słodko – możliwości są niemal nieograniczone. Przyg…

dodano 13-11-2025

Rogale świętomarcińskie to przepyszne wypieki z polską tradycją. Oryginalnie wypiekanie w Poznaniu oraz niektórych rejonach Wielkopolski z okazji Dnia Świętego Marcina dzisiaj wszystkich zachwycają s…

dodano 30-10-2025

W świecie pełnym pośpiechu Jakub Kuroń proponuje powrót do tego, co naprawdę ważne – wspólnego gotowania i radości z jedzenia. W książce „To mi smakuje” znajdziesz 100 przepisów na dania inspirowane …

dodano 22-10-2025

Nie jest tajemnicą, że rosół od pokoleń jest traktowany jako wsparcie w leczeniu przeziębień i innych infekcji. Chyba każdy z nas usłyszał podczas choroby te słowa od swojej babci: "zjedz rosołek, a …

dodano 4-10-2025

Ten syrop z cebuli z babcinego przepisu pomoże Ci zwalczyć kaszel w sezonie chorobowym. Kiedyś przepis znała każda pani domu i leczyła nim wszystkich domowników. Pokrój warzywo w cienkie plasterki i …

dodano 2-10-2025

Z końcem lata i początkiem jesieni na krzaczkach jest jeszcze sporo zielonych pomidorów. Można poczekać, aż spokojnie dojrzeją na parapecie, ale można też przygotować danie inspirowane książką Fannie…

dodano 16-9-2025

Moja babcia po latach wyjawiła sekret swoich chrupiących placków ziemniaczanych, które od zawsze były ulubionym daniem całej rodziny. Okazuje się, że tajemnica tkwi w jednym składniku, który babcia z…

dodano 11-9-2025

Fasolka szparagowa oblana topionym masłem, obsypana zrumienioną bułką tartą to dla wielu osób smak letniego obiadu. Przygotowanie strączków w takiej wersji nie jest trudno, mimo to wiele osób robi to…

dodano 8-9-2025

Herbata z sokiem malinowym wypita w jesienny pochmurny dzień sprawia, że świat staje się piękniejszy. Latem schłodzony i pełny aromatu sok rozcieńczony z wodą przyjemnie gasi pragnienie. Sezon na mal…

dodano 1-9-2025

Jeśli nie wiesz, co zrobić na niedzielny obiad, to sięgnij po sprawdzony pomysł. Kotlet schabowy! Brzmi mało oryginalnie, ale dobrze usmażony schabowy to przepis na sukces. Wszak schabowy schabowemu …

dodano 3-8-2025

Gotowana kukurydza serwowana z masłem i solą może być wspomnieniem smaku z dzieciństwa, który warto odrobinę podkręcić. Jak ją ugotować, żeby smakowała wybornie? Czy do wody dodać sól i cukier? A moż…

dodano 29-7-2025

Uwielbiasz chłodnik litewski, ale nie lubisz spędzać zbyt dużo czasu w kuchni? Podstawą popularnej zimnej zupy jest ugotowana botwina zmieszana ze zsiadłym mlekiem lub śmietaną. Chłodnik buraczany mo…

dodano 5-7-2025

Przepis na domowe jagodzianki. Sezon na jagody w pełni, a wraz z nim na polskich stołach królują jagodzianki. To pyszne, słodziutkie bułeczki, którymi latem wszyscy się zajadają. Kupne jagodzianki pe…

dodano 2-7-2025

Kuchnia azjatycka wielu osobom może wydawać się skomplikowana. Duża liczba składników czy odpowiednie ugotowanie ryżu może przerastać niejednego amatora dań z Azji. Jest jednak szybki i prosty sposób…

dodano 23-6-2025

Według polskiej tradycji kucharskiej marynować i kisić można praktycznie wszystko. Domowe przetwory nie tylko zaskakują smakiem, ale też bogactwem witamin oraz minerałów. Mało osób wie, że koperek mo…

dodano 17-6-2025

Sezon na szparagi trwa krótko, dlatego warto korzystać z ich obecności i przygotowywać je na mnóstwo sposobów. Białe mają delikatny, lekko gorzkawy smak, który idealnie komponuje z sosem holenderskim…

dodano 24-4-2025

Sałata masłowa z odrobiną śmietany i przypraw to idealny dodatek do lekkiego obiadu. Lodowa i rzymska idealnie sprawdzą się w sałatkach z kurczakiem, jajkiem lub tuńczykiem. Ogólnie przepisów z wykor…

dodano 23-4-2025

Mięciutkie faworki to dla wielu osób nieudany eksperyment, jednak te z przepisu babi były wyjątkowe. Dzięki składnikom użytym do przygotowania ciasta można wyczarować z nich karnawałowe pyszności, kt…

dodano 11-1-2025

Śledzie przygotowane na różne sposoby często goszczą na sylwestrowym stole. Najczęściej jednak przygotowujemy je w zalewie octowej. Na jej przygotowanie jest mnóstwo przepisów. Jednak proporcje w zal…

dodano 30-12-2024

Jedni go uwielbiają inni wręcz przeciwnie, ale karp to król wigilijnego stołu. Kiedy jest dobrze usmażony, rozpływa się w ustach. Jest kilka prostych zasad, które warto spełnić, by w Wigilię cieszyć …

dodano 20-12-2024

Śledź po japońsku to proste i smaczne danie, które królowało w barach i restauracjach w PRL-u. Polacy chętnie przygotowywali je także na domowe przyjęcia, szczególnie sylwestrowe i karnawałowe. Choć …

dodano 17-12-2024